Swietelsky AG #buildingeverbetter #buildingeverbetter
Terug

Deelname aan eerste landelijke Raildagen groot succes

21.09.2023

Meer dan duizend geïnteresseerden maakten vrijdag 15 en zaterdag 16 september kennis met de fascinerende wereld van het spoor tijdens de eerste Nederlandse Raildagen op locatie Roosendaal. Swietelsky Rail Benelux bood samen met verschillende partners bezoekers een unieke kans om de wereld van spoorbouw te ontdekken. De monumentale locomotievenloods bij emplacement Roosendaal was hiervoor omgetoverd tot een bruisend festivalterrein en ontmoetingsplek voor jong en oud.

Hoogtepunten waren onder andere een rondleiding door het seinhuisje uit 1894 en een bezichtiging van de ruim achthonderd meter lange RUS 1000 S vernieuwingstrein die actief was op het spoor van station Roosendaal. Bezoekers konden ook demonstraties bijwonen van het thermietlassen van spoorstaven en het op afstand goed beveiligen van de werkplek op het spoor.

Bij de officiële opening van de Raildagen met wethouder Sanneke Vermeulen van de gemeente Roosendaal benadrukte directeur John Weijtmans het cruciale belang van digitalisering om de schaarse spoorcapaciteit voor zowel reizigers als goederen optimaal te benutten. Veiligheid moet daarbij altijd hoog in het vaandel blijven staan. Daarom kondigde Weijtmans aan dat Swietelsky Rail Benelux de ZKL 3000 RC, de op afstand schakelbare ZKL van Dual Inventive, gaat inzetten bij spoorwerkzaamheden. "Deze technologie stelt ons in staat om sneller en efficiënter te werken. Het op afstand beveiligen van de werkplek verbetert de productiviteit tijdens buitendienststellingen. Verder zullen we de modernste machines inzetten om op een veilige en efficiënte manier meer werk te verzetten in minder tijd", aldus John. 

Naast technologische vooruitgang benadrukte hij het belang van het inspireren en motiveren van jongeren om een carrière in de spoorsector na te streven. Op vrijdag werden in Roosendaal dan ook talloze jongeren verwelkomd voor de Rail Cargo Rally, georganiseerd door het voorlichtingsbureau Rail Cargo information Netherlands. Ruim tachtig studenten en stagiaires hadden zich aangemeld voor deze rally waarbij ze per trein diverse deelnemers aan de Raildagen bezochten om meer te leren over de veelbelovende mogelijkheden binnen de spoorsector.

We kijken terug op een geslaagde eerste editie van de Raildagen op locatie Roosendaal, waarbij zowel vakmensen als nieuwsgierige bezoekers uit de omgeving de kans kregen om de spoorsector te ervaren in al zijn glorie. Het evenement benadrukte niet alleen de innovatieve en duurzame aard van de spoorwegindustrie, maar ook de beloftevolle toekomst voor de sector, dankzij voortdurende technologische vooruitgang en de betrokkenheid van jonge talenten.