Swietelsky AG #buildingeverbetter #buildingeverbetter
Terug

Wachtsporen Oudewater verwijderd

21.10.2023

In week 42 hebben wij de hele week multidisciplinaire werkzaamheden uitgevoerd voor project BBV Oudewater tussen Gouda en Woerden. Na 127 uur non-stop doorwerken zijn de zogenoemde 'wachtsporen' bij Oudewater verwijderd.

Zaterdagochtend 21 oktober konden na vijf dagen weer treinen rijden. “Zo'n treinvrije periode is even vervelend voor treinreizigers”, weet bouwmanager Jaco Koster van ProRail, “maar uiteindelijk kunnen hierdoor treinen dichter op elkaar rijden. Dit maakt meer treinverkeer mogelijk en voorkomt vertragingen.” 

Multidisciplinair

Er waren verschillende ploegen tegelijk aan het werk, naast team baan waren ook team bovenleiding, seinwezen en kabels en leidingen en diverse partners actief op dit project. Zeker de eerste dagen tijdens het lopen gebeurt er heel veel tegelijkertijd. Dat is handig, want dat verkort de tijd die we nodig hebben om te werken. Hierbij moet er niks langer duren dan verwacht, want dan loopt de planning vast. Uiteindelijk zijn acht wissels, zestien kilometer bovenleidingdraad en 32 bovenleidingsmasten weggehaald. Daarbij is ook nog twee kilometer aan spoor en dwarsliggers en 3300 ton aan ballast afgevoerd.

Hergebruik materialen

Afvoeren betekent niet dat al deze materialen worden weggegooid. Veel onderdelen kunnen prima worden hergebruiken. Zo worden vier wissels geplaatst in de buurt van Maarn en vier seinen hergebruikt in andere projecten. Maar ook ballastgrind wordt gezeefd en gedeeltelijk opnieuw gebruikt.